Dolby Surround
2015

Tal com vam fer el 2012 i el 2014, en la tercera i última edició del Dolby Surround vam acostar a Banyoles algunes de les obres més importants del cinema documental musical, amb la col·laboració d’In-Edit Beefeater, Festival Internacional de Cine Documental Musical de Barcelona.

El dissabte 21 i el diumenge 22 de febrer el Centre Cívic de Porqueres va acollir les projeccions de quatre documentals musicals: el projecte amb arrels banyolines Navigam a Istanbul amb Jaume Pla (Mazoni); Jazzmaica, sobre la creació d’una big band on jazz i reggae es fusionen; 20.000 días en la Tierra, protagonitzat per Nick Cave; i el clàssic de culte This is Spinal Tap, sobre la banda de heavy metal fictícia, Spinal Tap.

Navigam és un projecte ideat pels banyolins Andreu Fàbregas i Josep Sarquella que pretén potenciar la internacionalització de la música actual catalana. Un experiment en què s’ofereix una cançó d’un autor català a intèrprets d’una ciutat llunyana perquè la recreïn amb el seu propi llenguatge musical i verbal. A Navigam a Istanbul amb Jaume Pla (Mazoni) els protagonistes són la ciutat d’Istanbul, punt de trobada entre Orient i Occident, i la cançó Per primer cop de Mazoni.

El procés de creació d’un projecte ambiciós, la creació d’una big band on el soul, el funk i el jazz ballen sobre la base rítmica de l’ska, el rocksteady i el reggae, queda documentat a Jazzmaica (Arnau Costa, Jordi Sacasa i Jep Jorba, 2014). El film repassa des de l’elecció dels temes fins a la seva presentació en directe, passant pels assajos, la gravació del disc, etc. Després de la projecció del documental, es va portar a terme una taula rodona amb els responsables del film.

A 20.000 días en la Tierra (Iain Forsyth i Jane Pollard, 2014) ficció i realitat es combinen en 24 hores fictícies en la vida del músic i icona internacional cultural, Nick Cave. El documental és un íntim retrat del procés artístic, en què es pretén reflexionar sobre el que ens fa ser el que som. El film ha estat aclamat internacionalment per la crítica especialitzada.

Per últim, This is Spinal Tap (Rob Reiner, 1984) és sense cap mena de dubte un dels documentals musicals més hilarants de la història. El film és una paròdia sobre la desastrosa gira americana d’una falsa banda en decadència, reconeguda per ser la més sorollosa de la història: el grup de heavy metal Spinal Tap. Un homenatge a tots els estereotips de la indústria musical de l’època.

Dolby Surround 2015