La.Ramona, Concurs Musical.Banyoles
2009

La.Ramona 2009 es va celebrar després d’haver assolit un gran èxit de participació en les dues edicions anteriors.

Igual que a La.Ramona 2008, el jurat va escollir els dos finalistes a partir del material rebut pels grups i els van valorar en directe a les actuacions que van realitzar el dijous 22 d’octubre al recinte de Barraques de Banyoles, seleccionant finalment al guanyador.

Els dos finalistes van ser The Bongo Experience (Vilanova i la Geltrú) i Caiko (Banyoles). The Bongo Experience era una banda enèrgica y molt ballable, que seduïda per la vareta de l’electrònica aconseguien un so y un estil molt personal, modern i innovador. Per la seva banda, Caiko re-inventava, investigava i creava el seu propi univers, basat en les influències que els perseguien des dels seus inicis (rock, rap, metal, rock progressiu…) i mitjançant els elements bàsics i habituals d’una banda de metal.

A La.Ramona 2.009 els dos grups van ser seleccionats d’un total de 43 formacions amb estils, edats i tendències molt diferenciats, d’arreu dels Països Catalans: 18 de Barcelona, 18 de Girona, 1 de Lleida, 4 de Tarragona, 1 de València i 1 de la Catalunya Nord.

La formació banyolina Caiko va ser la guanyadora. El jurat de concurs va basar la seva decisió en el fet que els banyolins tenien “un directe original i enèrgic, que transmet molta potència des de l’escenari, gràcies a la seva acurada música, i que condueix a passatges molt diversos a través de la veu del cantant.”

En aquesta ocasió el jurat del concurs l’integraven les entitats Sonora i Agrupació de Barraques, i els professionals del món de la música Xavi Castillón (periodista d’El Punt-Avui), Joan Pairó (membre fundador del grup Kitsch), Carles Sucarrats (guitarrista i compositor del grup Praga) i Eva Vilaró (coorganitzadora d’Invictro, escena off independent del Mercat de Música Viva de Vic).

Com a premi per haver guanyat La.Ramona 2009, Caiko va actuar a la Mostra de grups guanyadors de concursos de les comarques gironines que va tenir lloc els dies 9, 15 i 16 de gener de 2010 a la Casa de la Música Popular La Mirona de Salt (Girona).

L’objectiu d’aquesta proposta era contribuir a la renovació del panorama musical català amb propostes de formacions novelles, alhora que oferir als músics l’oportunitat d’actuar i difondre les seves creacions arreu dels Països Catalans.

El nom d’aquest nou concurs musical era un homenatge a la mítica carpa La Ramona. Durant molt anys, el peix que tenia aquest nom va ser un dels principals atractius turístics de la ciutat de Banyoles. Els seus més de 60 anys i 16 quilos de pes eren un reclam ineludible per a milers de curiosos que s’apropaven a l’Estany per veure-la. Els turistes es gastaven els diners comprant cacauets, amb l’objectiu d’atraure i fotografiar la que era considerada “la carpa més gran del món”, un animal apreciat per a tots els banyolins i banyolines.

W-Sonora-LaRamona09-G-01-G

W-Sonora-LaRamona09-G-02-1600px

W-Sonora-LaRamona09-F-02-1100px

W-Sonora-LaRamona09-F-01-1100px

W-Sonora-LaRamona09-F-03-1400px