La.Ramona, Concurs Musical.Banyoles
2008

La forma d’escollir el grup guanyador de la segona edició de La.Ramona va variar respecte la primera edició, ja que el jurat no va seleccionar directament el guanyador i el finalista a partir de l’escolta del material que ens havien fet arribar prèviament els inscrits, sinó que inicialment van escollir només els dos finalistes, que van ser Furious People (Catelló de La Plana) i Un Mundo Feliz (Girona).

Un Mundo Feliz era un grup indie rock nascut l’any 2006 a la ciutat de Girona amb clares influències del pop estatal de Los Planetas o Love Of Lesbian, i d’altres més internacionals com Radiohead o The Cure. Creada l’any 2005 a Castelló de la Plana, Furious People és una banda de punk rock que l’any anterior havia gravat un CD autoeditat als Bubble Studios de Castelló, havia realitzat multitud de concerts (entre els que cal destacar una gira per França i Bèlgica) i s’havia proclamat guanyadora del Concurs Castellón en Vivo 2007.

A La.Ramona 2008 els dos grups es van seleccionar d’un total de 70 formacions amb estils, edats i tendències molt diferenciats, totes elles dels Països Catalans: 34 de Barcelona, 21 de Girona, 2 de Lleida, 6 de Tarragona, 5 de València i 1 d’Andorra.

El guanyador del concurs es va decidir el dijous 16 d’octubre de 2008, després que els dos finalistes actuessin al recinte de Barraques per les Festes de Sant Martirià de Banyoles. El jurat va valorar el directe de les dues formacions finalistes i va escollir com a vencedors a Un Mundo Feliz, basant la seva decisió en el fet que els gironins tenien “un directe potent i vibrant, que transmet molta energia a dalt l’escenari, a través de temes elaborats i suggeridors.”

En aquesta ocasió el jurat del concurs l’integraven les entitats Sonora i Agrupació de Barraques, i els professionals del món de la música Xavi Castillón (periodista d’El Punt-Avui), Lluís Costabella (membre de Kitsch), Joan Carles Ros (tècnic de so i productor), Albert Juncosa (director artístic del Festival Barcelona Acció Musical -BAM-) i Jaume Garcia (compositor i músic).

Com a premi per haver guanyat La.Ramona 2008, Furious People va actuar el 6 de març 2009 a la Casa de la Música Popular-La Mirona de Salt, juntament amb el guanyador de La.Ramona 2007, Venus Diablo.

L’objectiu d’aquesta proposta era contribuir a la renovació del panorama musical català amb propostes de formacions novelles, alhora que oferir als músics l’oportunitat d’actuar i difondre les seves creacions arreu dels Països Catalans.

El nom d’aquest nou concurs musical era un homenatge a la mítica carpa La Ramona. Durant molt anys, el peix que tenia aquest nom va ser un dels principals atractius turístics de la ciutat de Banyoles. Els seus més de 60 anys i 16 quilos de pes eren un reclam ineludible per a milers de curiosos que s’apropaven a l’Estany per veure-la. Els turistes es gastaven els diners comprant cacauets, amb l’objectiu d’atraure i fotografiar la que era considerada “la carpa més gran del món”, un animal apreciat per a tots els banyolins i banyolines.

W-Sonora-LaRamona-G-02-1600px

W-Sonora-LaRamona08-F-01-1600px

W-Sonora-LaRamona08-F-02-1600px

W-Sonora-LaRamona08-F-03-850px

W-Sonora-LaRamona08-F-04-850px