La.Ramona, Concurs Musical.Banyoles
2007

Després de set anys organitzant el Concurs de Maquetes, el 2007 l’Agrupació de Barraques de Banyoles va decidir col·laborar amb Sonora per donar una nova dimensió al projecte. Així va néixer La.Ramona, Concurs Musical.Banyoles.

Es tractava d’un concurs de maquetes adreçat a tots els grups musicals i DJs creadors del Països catalans, sense contracte discogràfic, i estava obert a tots els estils musicals. Un dels aspectes més importants d’aquesta iniciativa era el seu premi, ja que el guanyador tenia l’oportunitat de promocionar-se a través de diversos concerts per alguns dels festivals musicals més importants de Catalunya, amb les despeses de transport, dietes i promoció cobertes.

La primera edició de La.Ramona va tenir un enorme èxit de participació i es van acceptar 104 formacions: 46 de Barcelona, 37 de Girona, 7 de Lleida, 7 de Tarragona, 6 de València i 1 d’Andorra.

La valoració va anar a càrrec d’un jurat format per les entitats Sonora i Agrupació de Barraques, i els professionals del món de la música Xavi Castillón (periodista d’El Punt-Avui), Lluís Costabella (membre de Kitsch), Joan Carles Ros (tècnic de so i productor), Manel Montañés (Director artístic del Mercat de Música Viva de Vic), Albert Juncosa (director artístic del Festival Barcelona Acció Musical -BAM-) i Jaume Garcia (compositor i músic).

El guanyador va ser el grup tarragoní de metal Venus Diablo, un quintet nascut l’any 2003 que en aquell moment havia enregistrat dues maquetes i realitzat més d’una trentena de concerts. El grup finalista, Miyagui, havia nascut a Osona l’any 2005 amb membres de formacions com La Fellatio de Cupido, Amusic Sakazz Band o Cluster, i practicava un estil pop-rock groove.

Venus Diablo i Miyagui van actuar el dijous 18 d’octubre de 2007 a les Barraques de Banyoles, juntament amb la formació nord-americana d’ska Easter Standar Time.

A banda d’aquesta actuació, com a premi per haver guanyat La.Ramona 2007 Venus Diablo va realitzar dos concerts el 2008 (el 18 de setembre al Mercat de Música Viva de Vic i l’endemà a Les Festes de Santa Tecla de Tarragona ) i un el 6 de març 2009 a la Casa de la Música Popular-La Mirona de Salt, juntament amb els guanyadors de LaRamona 2.008, Un Mundo Feliz.

L’objectiu d’aquesta proposta era contribuir a la renovació del panorama musical català amb propostes de formacions novelles, alhora que oferir als músics l’oportunitat d’actuar i difondre les seves creacions arreu dels Països Catalans.

El nom d’aquest nou concurs musical era un homenatge a la mítica carpa La Ramona. Durant molt anys, el peix que tenia aquest nom va ser un dels principals atractius turístics de la ciutat de Banyoles. Els seus més de 60 anys i 16 quilos de pes eren un reclam ineludible per a milers de curiosos que s’apropaven a l’Estany per veure-la. Els turistes es gastaven els diners comprant cacauets, amb l’objectiu d’atraure i fotografiar la que era considerada “la carpa més gran del món”, un animal apreciat per a tots els banyolins i banyolines.

W-Sonora-LaRamona-G-01-1600px

W-Sonora-LaRamona-F-01-1600px

W-Sonora-LaRamona-F-02-1600px

W-Sonora-LaRamona-F-03-1600px