Aquesta és una ocasió en què tant els veïns del poble com persones d’altres indrets ens trobem per gaudir plegats d’aquest esdeveniment que, com el seu nom indica, està apadrinat per Sant Llop, patró de Miànigues. Una festa petita però molt singular que aplega nombrosos veïns del poble i de comarques gironines que volen viure un dia en un entorn proper i amb identitat.
Vam organitzar aquesta festa, juntament alguns veïns del poble i l’Ajuntament de Porqueres, i aquest any va tenir lloc el divendres 2, el dissabte 3 i el diumenge 4 de setembre.
La història més recent de la Festa de Sant Llop ens feia preveure que tindríem una Festa de Sant Llop amb alguns entrebancs. Després de suspendre els actes de tarda-nit per una forta tempesta l’any 2019, que el 2020 s’hagués de suspendre per la COVID, i el 2021 s’hagués de reformular amb una caminada pel municipi el 2021, enguany la pluja va fer acte de presència però no va impedir que es poguessin realitzar les activitats previstes. Per primera vegada des de la nova etapa, la festa va durar tres dies: del 2 al 4 de setembre i vam poder gaudir d’activitats per a tot tipus de públics.
El divendres 2 i el dissabte 3 de setembre es va poder participar a l’assaig obert de La grUtesca al Centre Cívic de Porqueres. Una experiència escènica diferent, mitjançant el nou treball de la companyia Escarlata Circus (Premi Nacional de Circ 2007) que presentava pocs dies després a la Fira Tàrrega 2022.
El mateix dissabte al vespre, es va comptar amb el sopar-concert amb Trio Nilo al Rocacorba Foodtruck de Can Campolier. Un entorn extraordinari en el qual vam poder escoltar les composicions pròpies i la improvisació d’aquesta formació musical formada per Ernest Pipó, Tomàs Pujol i Kike Pérez.
El diumenge 4 de setembre va començar amb la presentació del llibre Iconografia religiosa del Pla de l’Estany, a càrrec de Jordi Galofré i Miquel Rustullet. Imatges, retaules i pintures -la majoria posteriors a la Guerra Civil Espanyola- són alguns dels elements que es detallen en aquest recull i que vam poder descobrir en aquesta presentació centrada, sobretot, en l’església de Sant Romà de Miànigues.
Com ja ve essent tradició, al migdia es va oferir l’Ofici solemne amb concert de la coral Les Estunes del Centre Cívic de Porqueres i, a continuació, es va realitzar la Benedicció de les collites des del pedró de Miànigues. Més tard, va arribar l’Audició de sardanes amb la Cobla Bisbal Jove i vermut per a tothom.
A la tarda, es va realitzar la VI Cronoescalada Biciclista, una prova lúdica i esportiva en la qual els participants van demostrar la seva valentia pujant al més ràpid o lent possible la pujada de Miànigues: un recorregut de 149 metres amb un pendent del 14,6% de mitjana. Els guanyadors d’aquesta edició van ser:
– Premi Mario Cipollini al més ràpid: Jan Aranda (20”45)
– Premi Joane Somarriba a la noia més ràpida: Judit Reina (28”75)
– Premi Nani Pinarello al més lent: Xico Prat (46”35)
– Premi Perico Delgado a la millor vestimenta: Lluís Cardenal
– Premi Bianchi a la bicicleta més retro: Ander Condon
A mitja tarda, es va poder jugar a diferents jocs de taula i, també, es va poder veure l’activitat familiar amb Pere Hosta: Dis-order, un espectacle d’humor totalment visual.
Per tancar la festa, res millor que el concert amb La Ludwig Band. Amb mallots ciclistes inclosos –els músics no es van poder estar de tastar la Cronoescalada-, la banda d’Espolla va oferir cançons que ja comencen a ser clàssics, incloses en els seus àlbums La mateixa sort (The Indian Runners, 2021), Al límit de la tonalitat (The Indian Runners, 2020) i l’EP La Ludwig Band: el segon millor grup d’Espolla (autoeditat, 2018). Va ser l’últim concert abans de la tornada a l’escola!
Fotografies: Sílvia Poch