Banyoles torna a exposar humans, Dia Internacional del Museus
2010

Aquest és un dels projectes que recordem amb més estima i il·lusió: l’any 2010 vam col·laborar amb el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles per celebrar el Dia Internacional dels Museus.

Sota el títol Banyoles torna a exposar humans, el dissabte 15 de maig a la nit vam idear un concert dels barcelonins Los Tiki Phantoms com si es tractés d’una exposició temporal, que disseccionava a aquesta formació musical per discernir-ne les parts que l’integren.

El particular look dels quatre components del grup (El Beat, El Bravo, El Kaníbal i El Kahuma), que en directe porten màscares de calavera i vesteixen amb roba fosca, sembla propi d’una tribu, la qual cosa va fer que es mimetitzessin perfectament amb l’entorn del museu.

Los Tiki Phantoms van oferir un concert d’una hora, amb la particularitat que no van tocar junts, sinó que cada músic estava disposat en una sala diferent del museu, i en aquell espai només s’hi escoltava el seu instrument. El públic, per poder entendre l’acció que es desenvolupava, es veia obligat a fer el recorregut per tot el museu. No era fins al final del recorregut on tot prenia sentit, ja que se sentien tots els instruments al mateix temps, alhora que es projectaven les imatges dels quatre músics per les càmeres de seguretat del museu (com podeu veure al vídeo).

Enmig de restes arqueològic de gran interès històric, el quartet cadavèric de Los Tiki Phantoms, vestint les seves millors gales, ens va brindar un singular directe, amb una reverberació al límit, un so cristal·lí i una secció rítmica demencial sense deixar de costat l’elegància

Cada 18 de maig, amb motiu del Dia Internacional dels Museus promogut per l’ICOM (el Consell Internacional dels Museus), tots els museus del món obren les portes per celebrar quaranta mil anys de creativitat diversa de la humanitat i unir-se al compromís de salvar el patrimoni universal. El 2010, com que el 18 de maig era un dimarts, la cita es va avançar al dissabte 15 de maig.

Més de 20.000 museus de 90 països van celebrar la 32a edició d’aquesta jornada, que el 2010 tenia per lema Museus per a l’harmonia social, amb l’objectiu per promoure el paper d’aquests equipaments com a espais de diàleg, tolerància i desenvolupament.

Reportatge Dia dels Museus

Visita sonora

Concert Los Tiki Phantoms

Notícia de TV3 de la Nit dels Museus