Per cinquè any consecutiu, juntament alguns veïns del poble i l’Ajuntament de Porqueres vam organitzar la Festa de Sant Llop de Miànigues, que va tenir lloc el diumenge 3 de setembre.
Aquesta va ser una edició especial per dos motius: per un costat, en els últims mesos ens van deixar dues veïnes molt estimades al poble, la Nuri i la Paquita, i d’alguna manera es va convertir en una celebració dedicada a elles; i per l’altre, es va presentar i beneir la nova campana de l’Església de Sant Romà. Després d’un procés participatiu, la campana va rebre el nom de Maritresa, un homenatge a Maria Teresa Tor i a totes les persones que treballen de manera altruista per mantenir el bon funcionament de l’església i del poble en general. L’endemà de la Festa, la Maritresa es va instal·lar a l’Església de Sant Romà, amb la qual cosa el campanar va tornar a tenir una campana després de 81 anys sense tenir-ne.
Com ja és tradició, la celebració va començar amb l’Ofici Solemne acompanyat del concert de la coral Les Estunes del Centre Cívic de Porqueres. Tot seguit hi va haver la presentació i benedicció de la campana, com ja hem explicat al paràgraf anterior, i es va repartir una petita publicació dels historiadors Miquel Rustullet i David Sala, en la que s’hi explica la història de la campana, a més dels canvis que s’han viscut darrerament al poble de Miànigues.
A dos quarts de dues va tenir lloc l’audició de sardanes a càrrec de la Cobla Bisbal Jove i un vermut per a tothom.
Ja a la tarda, es va celebrar la III Cronoescalada biciclista, una prova lúdica i esportiva en la qual els participants van demostrar la seva valentia pujant al més ràpid possible la pujada de Miànigues: un recorregut de 149 metres amb un pendent del 14,6% de mitjana. És una prova lúdica i esportiva oberta a tothom a partir de 16 anys, en què s’atorguen diferents premis. Els guanyadors d’aquesta edició van ser:
– Premi Mario Cipollini, al més ràpid: Carl Pasio (20″40)
– Premi Joane Somarriba, a la noia més ràpida: Ashleigh Pasio (23”80)
– Premi Bianchi, a la bicicleta més retro (Gemma Planell)
– Premi Perico Delgado, a la millor vestimenta (Paco Delgado)
– Premi Nani Pinarello, al més lent (Marc Garfella)
Seguidament, l’era de la plaça de l’Església va acollir l’espectacle familiar Kumulunimbu, del col·lectiu artístic Ortiga. Una història d’amistat entre una nena i un núvol que parla sobre la valentia, la injustícia, les migracions i la permanent esperança dels seus protagonistes.
A dos quarts de set va ser el torn de Belda & Sanjosex presentant Càntut, un espectacle en el qual els músics Carles Belda i Carles Sanjosé interpreten cançons incloses en el projecte Càntut, acompanyats de la violinista Coloma Bertran i el multiinstrumentista Jordi Casadesús. Els 15 temes que formen part d’aquest espectacle van ser escollits d’entre el miler que es recullen al seu cançoner online, que rastreja la petja del cant de tradició oral a les comarques de Girona.
Ja per tancar la nit, Pavvla va presentar en directe les cançons del disc Creatures (Luup Records, 2016), que parteixen del folk més fràgil per revestir-se amb capes i més capes de malenconia pop, boirina electrònica i rock en fase esquelètica.
Un any més, la Festa de Sant Llop va tenir una gran acollida i va ser un punt de trobada de veïns i persones vingudes d’arreu de la contrada.
Per Sant Llop, qui l’agafa és seu!
Fotografies Cronoescalada: Sílvia Poch